2014. január 17., péntek

Amerikától Bécsen át Romániáig hódít az e-könyv

Az amerikai Pew Research Centre január 16-án nyilvánosságra hozott kutatási eredményei alapján az e-könyv ugyan egyre nagyobb népszerűségnek örvend az USA-ban, a papíralapú könyvek fölénye nem került veszélybe. 2013-ban az amerikaiak zöme még mindig főként hagyományos módon nyomtatott könyveket olvasott.
A Pew Resarch Centre január elején több mint ezer 18 éven felüli amerikai körében végzett felmérést. Az eredmények alapján az Egyesült Államok lakóinak 76%-a olvasott valamilyen könyvet (e-könyv vagy nyomtatott kötet formájában), az elolvasott művek egy főre jutó éves átlaga 12 volt. A felmérés résztvevőinek 70%-a nyomtatott könyvet olvasott, ami 4%-os növekedés 2012-höz képest. Az amerikaiak 28%-a olvasott e-könyvet, azaz 5%-kal többen, mint 2012-ben. Viszont az e-könyveket olvasók túlnyomó része papíralapú könyveket is lapozgatott, a megkérdezettek csupán kb. 4%-a olvasott kizárólag e-könyveket.
A felmérés szerint jelenleg az amerikaiak 42%-a iPad-del vagy más tablettel, 32%-uk pedig Kindle-lel vagy egyéb e-könyvolvasóval is rendelkezik.

Forrás: http://hungarian.cri.cn


Több mint ötszázezer e-könyvet kölcsönöztek ki a Bécsi Könyvtáraktól a szolgáltatás bevezetése óta. Míg 2010-ben az életmód könyvek taroltak, addig 2013-ban már a regényekre kattintottak a legtöbben.

Dan Brown Infernóját, a bécsi születésű író, Daniel Glattauer Örökké a tiéd, és a dán krimiszerző, Jussi Adler-Olsen A Washington-Dekrétum című regényét töltötték le a legtöbben a Bécsi Könyvtárak (Wiener Büchereien) elektronikus kínálatából 2013-ban. A legnagyobb forgalmat karácsonykor és az azt követő napokban bonyolította le az elektronikus könyvtár - naponta több mint ezer könyvet kölcsönöztek ki.
A Wiener Büchereien állományában jelenleg harmincezer e-könyv, hangoskönyv és digitális újság található, de havonta mintegy hatszáz új olvasmánnyal bővül a szortiment. Egy alkalmazásnak köszönhetően a hangoskönyveket már iPhone-on és iPad-en is meg lehet hallgatni, és hamarosan elkészül az Androidos verzió is. 

Markus Feigl, a Büchereien Wien igazgatója, Christian Oxonitsch városi tanácsnok, valamint Katharina M. Bergmayr, a Büchereien Wien online részlegének munkatársa - Fotó: Votava / PID

Az elektronikus könyvtárat érvényes könyvtárjeggyel lehet igénybe venni, előnye, hogy soha nem kell késedelmi díjat fizetni. A kölcsönzési idő lejárta után ugyanis egyszerűen nem lehet megnyitni az e-könyvet.

A digitális könyvtárból eddig ötszázezer olvasnivalót - főleg regényt - kölcsönöztek ki, szemben a 2010-es év slágerével, a "Tartsuk kézben könnyedén a konyhát, a pincét és a ruhásszekrényt" című művel.



Forrás: http://www.stop.hu



Pálffy Tamás Szabolcs Szatmárnémetiben élő unitárius lelkész kiadta első verseskönyvét (ebook). A formai szempontból többségben szonetteket tartalmazó könyv címe Átléptem a Rubicont (A gondolattól a döntésig).


Pálffy unitárius lelkészként szolgál 2002. szeptember 1-től Maros megyében, Marosszentgyörgy községben és Szászrégen városban (másfél évig Nagyernye községben is). Nős, felesége, Pálffy Anna-Mária 2013. június 1-től az Észak- Nyugat Erdély Unitárius Szórványegyházközség (Szatmárnémeti, Nagybánya, Máramarossziget és Zilah) lelkészeként szolgál.
A könyv szerzője, aki 2013 augusztusától időszakosan Szatmáron (is) lakik és alkot, elsősorban „versel", lapunknak elmondta: "Ami a közlési formát illeti, a gyorsan fejlődő elektronikus könyvkereskedelemben akartam „színre lépni", bár a hagyományos, nyomtatott könyveknek továbbra is barátja, olvasója és vásárlója vagyok. Úgy éreztem, hogy első könyvem abban az „öltözetvilágban" kell megjelenjen, amelyben magam is legalább másfél évtizede „élek, mozgok és vagyok", ez pedig az elektronikus, digitális világ, az egyébként unitárius vallású Tim Berners Lee által létrehozott www (világháló) birodalma."
A verseskötet előszavában Dr. Nagy Ákos a következőket írja: "Pálffy Tamás Szabolcs mer és képes élni a kötött formákkal, akinek nem jelent leküzdhetetlen akadályt ezekbe a tégelyekbe értelmes gondolatokat önteni. Ráadásként, megajándékozza olvasóját az intellektuális kihíváson túl, csak a nagy ősök költészetére jellemző, esztétikai élménnyel is. Lehet és kell, jót s jól. Új világról szól az új ének, melynek gyökerei a múltba, a már többször bizonyított költői eszközökbe kapaszkodnak. Ezekből a versekből lehet tanulni, alapvetései alkalmasak a továbbgondolásra, de kikapcsolódásként is magunk mellé vehetjük őket este az ágyba. Beteljesülhet az álom: itt és ott, most vagy a múltban... esetleg a jövőben. A mondás örök és aktuális: kortalan kortárs társasutazás idegenvezetőjeként kalauzol bennünket. A látni és gondolkozni való garantált, mellékhatásokért felelősséget nem vállal."
A könyvvel kapcsolatos részlet az ebook világhálón elérhetőek (Amazon, Ibookstore, Smashwords) rövid ismertetőjéből: "Kövess engem, egy kihívásokat és meglepetéseket is tartalmazó, de mindenképpen szellemi gyönyört nyújtó időutazásban! Hívlak, gyere hát! Nézz rám, mondj igent! Kalandban lesz részed!"

Nincsenek megjegyzések: